Milyen játékot vegyünk kisbabánknak?

Várandós kismama vagyok, és már nagyon készülünk a kisbabánk fogadására. Mostanában már elkezdtünk játékokat válogatni neki, igyekszünk olyanokat választani, amik a legmegfelelőbbek lesznek számára. Érdekelne, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlásnál, hogy kizárólag egészséges és biztonságos játékai lehessenek.

Kedves Gyöngyi!

A játékok nagyon fontos és mókás kísérői a gyermek fejlődésének, de valóban jelenthet kockázatot a gyermek egészsége szempontjából, ha nem tudjuk, milyen szempontokra legyünk tekintettel, amikor játékokat vásárolunk. A játékok lenyeléséből származó veszély a gyermek három éves koráig fennáll, ezért erre különösen figyelni kell. A töltött játékok legyenek moshatóak, lehetőleg természetes anyagból készüljenek és az összetevők tekintetében legyen szem előtt, hogy nem tartalmaznak mérgező anyagot vagy allergént. 

Ne legyen túl hangos a játék, és természetesen legyen az életkornak megfelelő. Az életkornak megfelelő játék elsősorban a biztonsági faktort és nem a képességeknek megfelelő játékot jelenti. Legalább 3 cm szélesek és 6 cm hosszúak legyenek, így nem tudja lenyelni a gyermek a darabkát. Kerülje el azokat az érméket, golyókat, amik 4,5 cm átmérőjűek, ez könnyen okozhat balesetet! Legyen a játék törhetetlen és tudjon ellenállni a rágásnak, ha a gyermek a szájába veszi! Az éles sarkokra is figyeljünk!

A játékok karbantartása ás állapotának megőrzése is fontos, ezért figyeljünk, hogy a fajátékoknál ne jelenjen meg szálka vagy sérülés, a kint használatos fémes daraboknál figyeljünk, hogy a rozsda ne okozzon veszélyt, ha valami eltörik vagy sérül, távolítsuk el! És vigyázzunk arra is, hogy nedvesedésnek ne tegyük ki a darabokat! Tartsuk tisztán a játékokat, amiket nem lehet elmosni vagy mosógépben tisztítani, azt forró vizes hipoallergén folyékony szappannal flakonból szórhatóan tisztítsuk. A veszélyes eszközöket mindig tartsuk elzárva, ide tartoznak az ollók, kések vagy gyufa.

fotó: vecstock

A Milyen játékot vegyünk kisbabánknak? bejegyzés először a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat jelent meg.